Ugrás a tartalomra

Pincejárat muzsikával, libavacsorával

2023. november 14. kedd
November első szombatján ismét várták az ínyenceket a budafoki pincék
Pincejárat muzsikával, libavacsorával

Ismét számos izgalmas programmal szolgált a Budafoki Pincejárat november első szombatján. A Pincejárathoz kapcsolódó helytörténeti séta során, amelyhez ezúttal Karsay Ferenc polgármester is csatlakozott, meg lehetett tekinteni például a Törley-mauzóleumot a jelenlegi állapotában. A létesítmény megmentéséért helyi civilek tettek lépéseket, például gyűjtést indítottak, és ehhez kapcsolódóan kulturális eseményeket szerveztek.

A helytörténeti sétát vezető Dózsa Zsuzsa kerületi lokálpatrióta kezdeményezésére tavasszal ki is takarították az egyházi tulajdonban lévő mauzóleumot és környékét, kertrendezést végeztek, zsákszámra távolították el a szemetet és a madárürüléket. A mauzóleumot 1909-ben emeltette Sacelláry Irén, Törley József özvegye. Tervezője Ray Rezső Vilmos volt, olaszországi mesterek építették, a kőfaragási, illetve a szobrászati munkákat Damkó József végezte. Hazánk egyik legnagyobb sírépítménye egy felső kápolnából és egy altemplomból áll.

A Pincejáraton novemberben sem maradtak el a varázslatos pinceséták bor- és pezsgőkóstolóval a Törley Pezsgőmanufaktúrában, a Záborszky Pince – Borvárosban, a Promontorium Borlovagrend pincéjében, vagy például a Közösségi Pincében, a Magdolna Udvarban, ahol Kiss Patrik borász válogatását lehetett kóstolgatni a Pincejáraton nyitva tartó borászatoktól. De volt pinceséta a Sauska Pincészetben és a Katona Borházban is, ahol a Parragi Rebeka & Bolyki Tamás duó muzsikált. A Soós István Borászati Technikum Tangazdaságában szintén pincesétán és borkóstolón, a közeli Seybold-Garab Pincében pedig bor- és gasztrokalandozásokon lehetett részt venni Márton-napi libavacsorával, miközben a Lukács Tibor duó zenélt. Eközben a Várszegi Pincészet és Borbárban a borkóstoló és a pinceséták mellett a Canarro zenélt. A Borköltők Társasága Étterem ezúttal is vacsorával egybekötött pincekvízt rendezett.

(VH)